top of page
semester-abroad-in-germany.jpg

DEUTSCH

Γερμανικά - Deutsch

 

 

ONLINE ΟΜΑΔΙΚA ΜΑΘΗΜΑΤΑ 

​​​​

  • Ολιγομελή Τμήματα Ενηλίκων

  • Όλα τα επίπεδα

  • Διαδικτυακές συναντήσεις σύγχρονης εκπαίδευσης 2 φορές την εβδομάδα

 

______________________________________________________________________________________

 

Γερμανία, μια χώρα με μερικά από τα αρχαιότερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, με βαριά βιομηχανία, με επιχειρήσεις εξαπλωμένες σε ολόκληρη την ήπειρο, αλλά και στη χώρα μας, με πανίσχυρη οικονομία και αστείρευτες επαγγελματικές προοπτικές.

Γερμανικά, μια γλώσσα με μακρές σε έκταση λέξεις, με πολλά και έντονα σύμφωνα και με μια δομή περίπλοκη, με αρκετά κοινά στοιχεία με την ελληνική. Μια γλώσσα συσχετισμένη με την κλασική παιδεία, μεγάλα έργα Λογοτεχνίας και Φιλοσοφίας, σημαντικά σημεία αναφοράς στην ευρωπαϊκή τέχνη, αλλά και αμέτρητες πρακτικές εφαρμογές.

Αυτό που ευρέως ονομάζουμε Γερμανικά είναι στην πραγματικότητα η Κοινή Γερμανική γλώσσα, Hochdeutsch. Η γλώσσα αυτή έχει μακραίωνη ιστορία, με πολυάριθμους σταθμούς εξέλιξης, μέχρι την παγίωση της μορφής της τον 19ο αι.  Είναι μόνο ένα από τα παρακλάδια των γερμανικών γλωσσών, στις οποίες ανήκουν πολυάριθμες άλλες, τόσο ζωντανές, όσο και νεκρές γλώσσες. Παραδείγματα: γοτθικά, νορβηγικά, ισλανδικά, φλαμανδικά, ολλανδικά, ακόμα και τα ίδια τα Αγγλικά ανήκουν στην οικογένεια των γερμανικών γλωσσών!

Παρότι τα Γερμανικά που διδάσκονται από όλους του επίσημους εκπαιδευτικούς φορείς είναι η Κοινή αυτή γλώσσα, μέχρι σήμερα συνεχίζει να υπάρχει σημαντικός πλούτος τοπικών διαφοροποιήσεων και παραλλαγών, τόσο στις διάφορες γερμανόφωνες χώρες, όσο και στο εσωτερικό της ίδιας της Γερμανίας. Στα μαθήματά μας εστιάζουμε στην Κοινή γλώσσα, χτίζοντας όμως παράλληλα μια οικειότητα και με τις τοπικές αυτές διαφοροποιήσεις, απαραίτητη προϋπόθεση για τη σφαιρική αντίληψη της γλώσσας και του πολιτισμού, αλλά και την άριστη επικοινωνιακή ικανότητα που επιδιώκουμε.

Σήμερα, η Γερμανική είναι η γλώσσα που μετρά τους περισσότερους φυσικούς ομιλητές από κάθε άλλη εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου. Είναι επίσημη γλώσσα στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανόφωνη Κοινότητα του Βελγίου, το Νότιο Τυρόλο (Ιταλία), τη Σιλεσία (Πολωνία) και το Βατικανό (Ελβετική Φρουρά), κι ακόμα, είναι θεσπισμένη ως επίσημη γλώσσα εργασίας στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σημασία της γερμανικής γλώσσας έγκειται και στις συνθήκες του τομέα της εργασίας και της παιδείας. Τα γερμανικά Πανεπιστήμια, εκτός από την ιστορικότητά τους, προσφέρουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και ερευνητική δράση και χαίρουν μεγάλης εκτίμησης. Στον τομέα της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, η γνώση της Γερμανικής γλώσσας μπορεί να ανοίξει αμέτρητες ευκαιρίες επιθυμητής απασχόλησης σε ελλαδικό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Γερμανικά. Ένας κόσμος ανοίγεται μπροστά σου!

Πρόγραμμα Μαθημάτων 2023-2024

A1&A2

Τρίτη & Πέμπτη
18:00-20:00


80€/μήνα
290€/4 μήνες*
590€/8
 μήνες*
 

Α2&B1

Τρίτη & Πέμπτη
18:00-20:00

90€/μήνα
330€/4 μήνες*
660€/8 μήνες*
 

Β1&B2

Τρίτη & Πέμπτη
20:00-22:00


100€/μήνα
360€/4 μήνες*
710€/8 μήνες*
 

1. Στη μηνιαία εξόφληση, τα δίδακτρα καταβάλλονται την πρώτη εβδομάδα του μήνα.

2. Στα εκπτωτικά πακέτα (*) ισχύουν με προπληρωμή όλου του ποσού.

Πώς μπορώ να πιστοποιήσω τις γνώσεις μου στα Γερμανικά;

Οι κύριοι φορείς που προσφέρουν εξετάσεις και αντίστοιχες πιστοποιήσεις της Γερμανικής γλώσσας στην Ελλάδα είναι το Ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe Institut), το Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) και το Österreichisches Sprachdiplom Deutsch (ÖSD). Εξετάσεις διεξάγονται συνήθως 2 έως 4 φορές το χρόνο σε ειδικά αναγνωρισμένα εξεταστικά κέντρα και στην περίπτωση του ΚΠΓ σε επιλεγμένα δημόσια σχολεία.

 

Το Ινστιτούτο Goethe είναι το παγκόσμιας εμβέλειας και δράσης πολιτιστικό ίδρυμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. 

Οι πιστοποιήσεις του ιδρύματος καλύπτουν όλα τα επίπεδα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες, δηλαδή από το Α1 έως το Γ2 και τα διπλώματα που παρέχει έχουν μόνιμη και διεθνή ισχύ.

 

Τα ΚΠΓ και ÖSD προσφέρουν αντίστοιχες πιστοποιήσεις για τα επίπεδα Α1 έως Γ2. Όλες οι πιστοποιήσεις των φορέων αυτών είναι πλήρως αναγνωρισμένες από το Δημόσιο και τον ΑΣΕΠ.

Επίπεδα πιστοποίησης

Στοιχειώδης χρήστης της γλώσσας

Goethe - Zertifikat A1
Ο υποψήφιος αναμένεται να κατανοεί και να χρησιμοποιεί οικίες, καθημερινές εκφράσεις και πολύ απλές προτάσεις, οι οποίες τον βοηθούν να ικανοποιήσει συγκεκριμένες ανάγκες του. Να παρουσιάζει τον εαυτό του ή άλλα πρόσωπα και να κάνει απλές προσωπικές ερωτήσεις –να ρωτάει για παράδειγμα, που μένει ο συνομιλητής του, τι ανθρώπους γνωρίζει ή τι πράγματα έχει – και να είναι σε θέση να απαντήσει σε παρόμοιες ερωτήσεις. Να επικοινωνεί με απλό τρόπο, υπό την προϋπόθεση ότι οι συνομιλητές του μιλούν αργά και κατανοητά και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν αν παραστεί ανάγκη.

Goethe - Zertifikat  A2
Ο υποψήφιος αναμένεται να κατανοεί προτάσεις και συνηθισμένες εκφράσεις που έχουν άμεση σχέση με τις εμπειρίες του (π.χ. πληροφορίες για τον εαυτό του και την οικογένειά του, για αγορές, την εργασία, το άμεσο περιβάλλον). 'Εχει την ικανότητα να επικοινωνεί σε απλές καθημερινές περιστάσεις, ανταλλάσσοντας πληροφορίες για οικεία και συνηθισμένα θέματα. Μιλάει με απλό τρόπο για την καταγωγή και την εκπαίδευσή του, το περιβάλλον του και ό,τι έχει σχέση με τις άμεσες ανάγκες του.

Αυτόνομος χρήστης της γλώσσας

Goethe - Zertifikat  B1
Ο υποψήφιος αναμένεται να κατανοεί τα βασικά σημεία του λόγου, αν χρησιμοποιείται κατανοητή επίσημη γλώσσα και αν πρόκειται για οικεία θέματα σχετικά με την εργασία, το σχολείο, τον ελεύθερο χρόνο κλπ. Να χρησιμοποιεί τη γλώσσα σε συνθήκες που προσφέρονται για τη χρήση της κατά τη διάρκεια ταξιδιών σε περιοχές όπου χρησιμοποιείται αυτή η γλώσσα. Να διατυπώνει απλό και συνεκτικό λόγο για οικεία θέματα και προσωπικούς τομείς ενδιαφέροντος. Να περιγράφει εμπειρίες και γεγονότα, όνειρα, ελπίδες και στόχους, καθώς επίσης να αιτιολογεί και να εξηγεί σύντομα τα σχέδια και τις απόψεις του.

Goethe - Zertifikat  B2
Ο υποψήφιος μπορεί να κατανοεί τα κύρια νοήματα σύνθετων κειμένων που πραγματεύονται συγκεκριμένα ή αφηρημένα θέματα και επιστημονικές συζητήσεις πάνω στο δικό του ειδικό τομέα. Συνεννοείται με ευχέρεια και αμεσότητα με άτομα που έχουν ως μητρική τη γλώσσα-στόχο, καθιστώντας τη συνομιλία μαζί τους φυσική και απρόσκοπτη και για τις δύο πλευρές. Μπορεί να διατυπώνει τις απόψεις του διεξοδικά και με σαφήνεια, να εξηγεί τη θέση του πάνω σε ένα επίκαιρο ζήτημα και να αναφέρει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα διαφόρων πιθανοτήτων.

​​

Αυτάρκης χρήστης της γλώσσας

Goethe - Zertifikat  C1
Ο υποψήφιος αναμένεται να κατανοεί ένα ευρύ φάσμα κειμένων σχετικά μεγάλης έκτασης και υψηλού βαθμού δυσκολίας και να αντιλαμβάνεται ακόμη και υπονοούμενες έννοιες. Να εκφράζεται με ευχέρεια και αμεσότητα, χωρίς να ψάχνει συχνά εμφανώς για λέξεις. Να χρησιμοποιεί τη γλώσσα αποτελεσματικά και ευέλικτα στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή ή στην εκπαίδευση και τις σπουδές. Να παράγει σαφή, ορθά δομημένο και εκτενή λόγο, ακόμη και για πολύπλοκα θέματα, χρησιμοποιώντας σωστά διάφορα συνδετικά στοιχεία.

Goethe - Zertifikat  C2
Ο υποψήφιος είναι βασικά σε θέση να κατανοεί χωρίς πρόβλημα ο,τιδήποτε διαβάζει ή ακούει. Μπορεί να συνοψίσει τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε γραπτές ή προφορικές πηγές, αναπαράγοντας τα επιχειρήματα και τις εκτιμήσεις που εμπεριέχονται σ' αυτές. Μπορεί να εκφράζεται αυθόρμητα, με μεγάλη ευχέρεια και ακρίβεια και να αποσαφηνίζει ακόμη και τις λεπτές νοηματικές αποχρώσεις σύνθετων θεμάτων.

bottom of page