Συγκριτική Γλωσσο...μάθεια!
Ένα ολόφρεσκο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα από τη διδακτική ομάδα του Verbum!
Με έμπνευση τις συζητήσεις μεταξύ καθηγητών του Διδασκαλείου, και με αφόρμηση τις μελέτες της Συγκριτικής Γλωσσολογίας, σας παρουσιάζουμε τις ανακαλύψεις μας!
Τί είναι Συγκριτική Γλωσσολογία;
Η Συγκριτική -ή Ιστορικοσυγκριτική- Γλωσσολογία είναι ένας επιστημονικός κλάδος που μελετά τις γλώσσες του κόσμου με συγκεκριμένες μεθόδους και φίλτρα.
Η μελέτη γίνεται φυσικά με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια (επομένως ελεγχόμενα και αντικειμενικά, βασισμένα σε έγκυρες παρατηρήσεις) και στόχος της είναι να εξετάσει ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των γλωσσών του κόσμου, καθώς και κοινές καταγωγές που αυτές διαθέτουν.
Η επιστήμη της Συγκριτικής Γλωσσολογίας γεννήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και μπαμπάς της ήταν ο ερευνητής Ferdinand de Saussure. Μετά από αυτόν, το έργο του συνέχισαν οι φοιτητές του, και αργότερα το εξέλιξαν πολυάριθμοι άλλοι επιστήμονες της γλώσσας.
Η Συγκριτική Γλωσσολογία χρησιμοποιεί δύο θεμελιώδεις έννοιες για την ανάλυση των γλωσσών:
τη συγχρονία (δηλαδή τη "φωτογραφία" μιας συγκεκριμένης στιγμής στο χρόνο όπου η κάθε γλώσσα έχει μια ορισμένη μορφή, πχ. Πώς μιλιούνταν και γράφονταν τα ελληνικά τον 18ο αι.;)
και τη διαχρονία (δηλαδή τη μελέτη της εξέλιξης μίας ορισμένης γλώσσας σε βάθος χρόνου, πχ. πώς εξελίχθηκε η προφορά της ισπανικής γλώσσας από τη γέννησή της μέχρι σήμερα;)
Ακόμα, κάνει διάκριση μεταξύ 3 δομικών στοιχείων του γλωσσικού φαινομένου:
- Ομιλία (langage) : το παγκόσμιο φαινόμενο της άρθρωσης προφορικού λόγου για την ανθρώπινη επικοινωνία
- Γλώσσα (langue) : το γραμματικό σύστημα που έχουν οι ομιλητές κάθε γλώσσας στο μυαλό τους, δηλαδή τους κανόνες που ρυθμίζουν την κάθε γλώσσα
- Λόγος (parole) : η εφαρμογή των γλωσσικών κανόνων από κάθε ατομικό ομιλητή σε κάθε συγκεκριμένη περίσταση επικοινωνίας, το παράδειγμα χρήσης δηλαδή της γλώσσας
Μελετώντας τα παραπάνω σε σχέση με τις διάφορες γλώσσες, ανακαλύπτουμε συναρπαστικές αλήθειες ή θέτουμε στον εαυτό μας χρήσιμα ερωτήματα.
Το βέβαιο είναι ότι καταλήγουμε λίγο σοφότεροι και αντιλαμβανόμαστε την εκάστοτε γλώσσα πολύ βαθύτερα.
Τί κάνουμε εμείς;
Στο Verbum είμαστε μία παρέα καθηγητών που μιλούν και διδάσκουν, μελετούν και μαθαίνουν πολυάριθμες γλώσσες. Στο πλαίσιο της παρέας μας, συχνά προκύπτουν καταπληκτικές συνειδητοποιήσεις και ανακαλύψεις που μας ενθουσιάζουν και μας δίνουν κίνητρο να συνεχίσουμε να μελετάμε!
Στο πλαίσιο αυτό, μας δημιουργήθηκε η ιδέα να μοιραστούμε μαζί σας αυτό που ούτως ή άλλως κάνουμε μεταξύ μας. Να σας εντάξουμε στην παρέα, μιλώντας σας με έναν τρόπο απλό και κατανοητό, με αγάπη και γνήσιο ενδιαφέρον!
Μαζί θα αναφερόμαστε σε κάποιο λεξιλογικό ή γραμματικό φαινόμενο και θα το αντιμετωπίζουμε συγκριτικά, είτε μεταξύ γλωσσών (στη "συγχρονία" του σήμερα), είτε μεταξύ διαφορετικών εξελικτικών φάσεων μίας συγκεκριμένης γλώσσας.
Κάθε επεισόδιο θα είναι αφιερωμένο σε ένα συγκεκριμένο θέμα, που θα παρουσιάζουμε με όσο πιο περιεκτικό τρόπο γίνεται.
Τα μέρη αυτά της συζήτησης - παρουσίασης θα είναι διαθέσιμα στο κανάλι μας στο Youtube και θα μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά στη συζήτηση, κάνοντάς μας ερωτήσεις ή ανατροφοδοτώντας με παρατηρήσεις και δικές σας γνώσεις. Θα χαρούμε πολύ να εξελίξουμε μαζί την γλωσσική κατανόησή μας!
Σας περιμένουμε σύντομα!
Το πρώτο επεισόδιο θα είναι διαθέσιμο το Νοέμβριο!