top of page
El español del Tango

Πόσες φορές ευχήθηκες να μπορείς να καταλάβεις τους στίχους των κομματιών που χορεύεις?

 

Πόσες φορές το έψαξες και κατάλαβες πως ήσουν ως τώρα «εκτός κλίματος» στο χορό σου?


Είναι πιο εύκολο απ’όσο πιστεύεις!

 • Το μάθημα γίνεται σε συνεργασία με τη σχολή αργεντίνικου tango TANGart.

 • Κάθε Πέμπτη στις 21:00

 • Διάρκεια: 6 μήνες

 • Κόστος συμμετοχής: 30€/μήνα​

117831679_297857748164321_68741604615654

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

 

Πρόκειται για ταχύρρυθμο διαδικτυακό πρόγραμμα Ισπανικών εξάμηνης διάρκειας, εστιασμένο στην κατανόηση γραπτού και προφορικού λόγου. 

Θα προσεγγίσουμε την αργεντίνικη γλώσσα (ισπανικά με τοπικές ιδιαιτερότητες), με στόχο την κατανόηση των στίχων και του ευρύτερου πολιτισμικού περιβάλλοντος που γέννησε το Tango. 

 • Το μάθημα περιλαμβάνει γλωσσικό υλικό με ασκήσεις (ειδικό λεξιλόγιο, γραμματική και αργκό), μετάφραση στίχων, ιστορικές και κοινωνιολογικές παρατηρήσεις.

 • Η προσέγγιση της γλώσσας γίνεται από το μηδέν. 

 • Περιέχει μελέτη για το σπίτι.

ΓΙΑΤΙ;


Χορεύω «παράφωνα» ή παράταιρα δε σημαίνει μόνο το να είμαι εκτός ρυθμού. Η μουσική του tango από πολύ νωρίς απέκτησε στον πυρήνα της στίχο, με αφηγήσεις ποικίλων αποχρώσεων και συναισθημάτων, αλλά και το δικό της μοναδικό τρόπο να «μιλά» για αυτά. Ένας χορευτής tango που καταλαβαίνει τους στίχους των κομματιών, αναπτύσσει μια πιο προσωπική σχέση μαζί τους. Οι λέξεις χαράζονται στην ψυχή και κάνουν τη χορευτική ερμηνεία πιο ουσιαστική, πιο εκφραστική και μοναδική.


Προκύπτει έτσι έντονα η ανάγκη να προσεγγίσουμε και τη γλώσσα του tango, με τρόπο τέτοιο, που θα μας επιτρέψει να συνδεθούμε βαθύτερα με τη μουσική.  
Για λόγους καθαρά πρακτικούς, πολύ λίγοι από μας έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν σε βάθος την ισπανική γλώσσα, αλλά και τις αργεντίνικες ιδιαιτερότητές της, ώστε να μπορούν να καταλάβουν τα ποιητικά κείμενα του tango. Έτσι, αποφασίσαμε να δομήσουμε ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα εκμάθησης ισπανικών, ειδικά σχεδιασμένο για tangueros. Ο στόχος του προγράμματος αυτού είναι να φτάσουμε σε ένα καλό επίπεδο κατανόησης του γραπτού και προφορικού λόγου, που θα μας βοηθήσει στην κατανόηση του στίχου.

 

ΠΩΣ;

Στα μαθήματα θα μοιράζεται όλο το απαραίτητο υλικό:

 •    βασικές γνώσεις γραμματικής με τις τοπικές ιδιαιτερότητες

 •    λεξιλόγιο συχνά απαντώμενο σε κομμάτια tango

 •    ασκήσεις εμπέδωσης των παραπάνω

 •    προσέγγιση της αργεντίνικης αργκό (lunfardo, palabras al revés κλπ)

 •    ομαδική προφορική εξάσκηση στη μετάφραση και ανάλυση στίχων.


Το πρόγραμμα απευθύνεται σε tangueros με μηδενική ή αρχάρια εμπειρία στην ισπανική γλώσσα και περιλαμβάνει 6 μήνες διδασκαλίας ομαδικών online μαθημάτων.

Θα χρειαστεί από τους συμμετέχοντες κάποια προσωπική μελέτη (για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όχι επ’αόριστον). 
Για λόγους επιτυχούς παρακολούθησης, παρακαλείσθε να συμμετέχετε με τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια στο σύνολο των μαθημάτων.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Με την ολοκλήρωση του κύκλου των «Ισπανικών για το tango», οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να αντιληφθούν το βασικό νόημα στην πλειοψηφία των κομματιών tango, ενώ στα πιο εύκολα θα είναι σε θέση να κάνουν μια αρκετά λεπτομερή μετάφραση. Θα έχουν, ακόμα, εξοικειωθεί με το άκουσμα της γλώσσας, έτσι ώστε η κατανόηση και του προφορικού λόγου να είναι ικανοποιητική.

Και τέλος, θα είναι σε θέση να κατανοήσουν ιστορικά και κοινωνικά τη γέννηση και τη διαμόρφωση του tango, να αντιληφθούν τη σχέση των στίχων με την κοινωνία που τους παρήγαγε.

Καταλαβαίνουμε το στίχο σημαίνει: αντιλαμβανόμαστε όλα εκείνα τα ποιητικά στοιχεία που προσδίδουν στο tango την ξεχωριστή του ταυτότητα, το δικό του «χρώμα». Μόλις ξεχωρίσουμε αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσικής tango, η χορευτική ερμηνεία μας απογειώνεται, αλλά και η σχέση ζωής που έχουμε με τον συγκεκριμένο χορό, αλλάζει εντελώς σε ποιότητα, ένταση, αμεσότητα.

bottom of page