top of page
Αναζήτηση

Χριστούγεννα στην παραμυθένια Γερμανία

Έγινε ενημέρωση: 20 Δεκ 2021

Τί κι αν η περίοδος που διανύουμε είναι ταραγμένη, και καθιστά ίσως λίγο δύσκολα τα ταξίδια και σε αυτές τις γιορτές! Μπορούμε να "ταξιδέψουμε" γνωρίζοντας τα έθιμα και τις γεύσεις άλλων χωρών και να έρθουμε, έτσι, λίγο πιο κοντά στη μαγεία των τοπικών γιορτών!



Δεν πρέπει να υπάρχει πλέον σπίτι στην Ευρώπη που να μην στολίζει ή που να μην είχε στολίσει μια φορά ένα χριστουγεννιάτικό δέντρο, αληθινό ή ψεύτικο. Στη Γερμανία, λόγω κλίματος και τοπικής βλάστησης, προτιμάται το αληθινό δέντρο.


Μα από πού προήλθε η παράδοση αυτή?


Η παράδοση του στολισμένου δέντρου είναι στην πραγματικότητα προχριστιανική! Η 24η Δεκεμβρίου συνέπιπτε με την αναγέννηση του ήλιου στο ημερολόγιο των Κελτών και, λόγω της μετάβασης αυτής, ήδη 2000 χρόνια π.Χ. υπήρχαν εορτασμοί αφιερωμένοι στην καρποφορία και τη σχέση του ανθρώπου με τη Φύση.

Στο πλαίσιο αυτό, στολιζόταν ένα δέντρο με φρούτα, λουλούδια και ξηρούς καρπούς, που συμβόλιζε τη γονιμότητα της γης και λειτουργούσε σαν ευχή για μια ευνοϊκή χρονιά και...σοδειά.

Όταν άρχισε η χριστιανική επικράτηση υπέρ άλλων πεποιθήσεων και μέσα από μακρόχρονες προσπάθειες να επιβληθεί, χρησιμοποιήθηκε η γιορτή του Ήλιου σαν ημερομηνία-κλειδί. Ενώ αρχικά στολιζόταν μια καστανιά, η χριστιανική παράδοση άλλαξε το δέντρο σε έλατο.

Κατά το Μεσαίωνα θεωρούταν ότι το δέντρο αποτελεί αλληγορία του "δέντρου του Παραδείσου".




Η πρώτη αναφορά ως "χριστουγεννιάτικο δέντρο" φαίνεται να έγινε στην Αλσατία το 1521. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η παράδοση πήρε σάρκα και οστά στο Ταλίν της Εσθονίας, αλλά μόνο αφού υιοθετήθηκε από τους Γερμανούς ταξίδεψε σ’ άλλες χώρες ακόμα και στην Αμερική, φτάνοντας να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτινών ημερών. Το έλατο στήνεται παραδοσιακά στο σαλόνι του κάθε σπιτιού και ενώ παλιά το έθιμο ήθελε να στολίζεται με μήλα και χάρτινα στολίδια, οι μπάλες τα παιχνίδια και τα άπειρα φωτάκια είναι απαραίτητα.





Χριστουγεννιάτικες Αγορές (Weihnachtsmärkte)


Σε κάθε μικρή ή μεγάλη πόλη της Γερμανίας ανεξαιρέτως στήνονται κάθε χρόνο χριστουγεννιάτικες αγορές, υπέρλαμπρες κι εντυπωσιακές, με βασίλισσα όλων αυτήν της Βρέμης και της Νυρεμβέργης. Στην τελευταία μάλιστα, οι εορτασμοί φτάνουν ένα βήμα παραπέρα, με αναπαράσταση της φάτνης με αληθινά (!) ζώα, ακόμα και λάμα! Οι αγορές αποτελούν την ιδανική ευκαιρία κοινωνικοποίησης και συνεύρεσης των ανθρώπων, μια αίσθηση ζεστασιάς και φιλοξενίας μέσα στην παγωνιά του χειμώνα, καθώς και πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο.



Πάγκοι με ζεστό παραδοσιακό κρασί (Glühwein) , γλυκά και παραδοσιακό steet food είναι αναπόσπαστο κομμάτι στις αγορές, χωρίς να λείπουν φυσικά και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, κεριά και παιχνίδια. Οι αγορές αυτές ανοίγουν την πρώτη Κυριακή του Δεκέμβρη και κάποιες παραμένουν ανοιχτές ως και κάποιες μέρες μετά τα Χριστούγεννα.






Der Adventskalender/ Der Adventskranz (Αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα)


Άλλο ένα έθιμο που αρχίζει να υιοθετείται και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και μας έρχεται από τη Γερμανία. Το ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης είναι μια πολύ ευχάριστη συνήθεια για τα παιδιά- κι όχι μόνο, καθώς κάθε μέρα κρύβει συνήθως ένα σοκολατάκι ή γλυκάκι φτάνοντας μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ένα άλλο έθιμο με πολύ παλιές ρίζες είναι το στεφάνι με τα τέσσερα κόκκινα κεριά που τοποθετείται σε κάθε σπίτι και μάλιστα με την κάθε οικογένεια να φτιάχνει παραδοσιακά το δικό της. Ξεκινώντας από το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοέμβρη, συνήθως ανάβεται ένα ένα κερί κάθε βδομάδα μέχρι να φτάσουν στην τελευταία, την κυρίως εβδομάδα των γιορτών.






Τα γλυκά στα παπούτσια


Τα παιδιά στη Γερμανία έχουν ακόμα μία γιορτινή μέρα να πάρουν δωράκια και γλυκά. Πριν από τη καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων και τον ερχομό του Άγιου Βασίλη, τα παιδιά περιμένουν και γιορτάζουν την άφιξη του Άγιου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου. Η παράδοση λέει ότι το βράδυ πριν τη γιορτή (05/12) τα παιδιά πρέπει να καθαρίσουν τα παπούτσια τους και να τ' αφήσουν έξω από τις πόρτες του δωματίου ή του σπιτιού τους και την νύχτα θα περάσει ο Άγιος και θα αφήσει στα καλά παιδιά σοκολάτες, γλυκά και μικρά δωράκια.






Ψήνοντας Plätzchen ή Lebkuchen


Κοινώς, μπισκοτάκια με τζίντζερ και μπαχαρικά σε διάφορα σχέδια, διακοσμημένα με χρωματιστό γλάσο. Καθ'όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου γεμίζουν οι φούρνοι και οι αγορές μ' αυτά τα κουλουράκια και πολλοί μάλιστα επαγγελματίες και ιδιώτες προτιμούν να τα φτιάχνουν μόνοι τους, διατηρώντας την παράδοση και αξιοποιώντας τη δημιουργική ευκαιρία. Σε κάποιες περιοχές τυπικό είναι και το Christstollen- κάτι ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι με αποξηραμένα φρούτα και πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη, καθώς και τα αστέρια κανέλας (Zimtsterne).






29 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page